The Roost

Location: Santa Ana, CA
Type: Reuse
The community’s new living room

The Roost is a sustainable, adaptive reuse project with a passion for craft, culture and community. This mixed-use, transit-oriented development is intended to become, 'The Community’s New Living Room.'

One of the first of its kind in the region, The Roost features a dynamic mix of structures, including re-purposed cargo containers, a renovated craftsman bungalow duplex, a 1920’s commercial building and a reinvented two story barn.

Replacing a dilapidated gas station now stands three re-purposed cargo containers, urban gardens, a two story barn and an updated duplex. Each structure is surrounded by private outdoor areas to create an inviting atmosphere for the community and residents of The Roost. The decomposed granite parking lot allows for water infiltration as well as a bios-wale garden that will capture rain-fall to filter pollutants and allows water to percolate in to the ground. The storefronts at The Roost open up toward Santa Ana Boulevard and feature outdoor seating, which helps activate the entire development. As a part of a prewar collection of diverse structures, The Roost will give the surrounding residential area a more vibrant, modern and artistic attitude.

Seen by the community