Studio One Eleven

The AIA 2030 Challenge

Studio One Eleven is among the more than 400 A/E/C firms that have adopted the 2030 Commitment. The AIA created the 2030 Commitment—a national framework with simple metrics and a standardized reporting format—to provide a structure for tracking progress and help firms meet the 2030 Challenge targets. The AIA 2030 Commitment mission is to support the 2030 Challenge and transform the practice of architecture in a holistic, firm-wide, project-based, and data-driven way. By prioritizing energy performance, participating firms can more easily work toward carbon-neutral buildings, developments, and major renovations by 2030.

We find that clients are open to embracing sustainability programs, and we are happy to be part of some successful and forward-looking developments. The following examples are the kinds of projects where data is submitted to the AIA as part of the AIA 2030 Challenge for Studio One Eleven, serving as representative sustainability projects that we have completed for clients.

Laserfiche Corporate Headquarters. To meet the staff's operational and programming needs, some of the design team's top priorities were connections to natural light, nature and support of physical fitness. The current design underway incorporates 100% access to daylight while minimizing glare on the south and east sides with exterior shading. The upper floors on the south side extend over the ground floor to prevent increased solar heat gain in the summer. This, tied in with a high performance VRF system directly contributes to a 24% increase in efficiency beyond the LEED baseline supporting LEED Gold Certification. Laserfiche Corporate Headquarters is under construction with plans for completion in 2021.

The Lot Movie Studios Master Plan. In 2020, the Courtyard Building joined Formosa South and the Plaza Building in achieving LEED Gold certification. Sustainability, community connectivity and energy performance played critical roles in the design of The Lot Courtyard. The client sought to maximize views for tenants of this building, leading to a uniquely high window-to-wall ratio. Because of the collaboration between the client, general contractor and design team, The Courtyard benefited from the decision to support more costly high-performance glazing and a VRF system. These two design choices paved the way to a 28 EUI, 35% better than code standards.